Standard & Poor’s (S&P) a confirmat prespectiva „stabilă” a ratingului de top „AAA” al Germaniei, la puțin peste o săptămână după ce Moody’s a atribuit guvernului de la Berlin perspectivă „negativă”, avertizând că ar putea coborî calificativul din cauza crizei din zona euro, transmite Bloomberg.
Ratingul pe termen lung al Germaniei a fost menținut la „AAA”, cu perspectivă stabilă, potrivit unui comunicat transmis joi de S&P.
„În opinia noastră, Germania are o economie foarte diversificată și competitivă și a demonstrat că poate absorbi șocuri economice și financiare puternice. Perspectiva ratingului pe termen lung rămâne stabilă, reflectând aprecierea noastră că finanțele publice și balanța externă solidă vor continua să reziste potențialelor șocuri financiare și economice”, se spune în comunicat.
Germania este cel mai mare contributor la împrumuturile acordate statelor de la „periferia” zonei euro și la fondurile de urgență create în Europa în încercarea de a rezolva criza datoriilor de stat.
Moody’s a coborât la începutul săptămânii trecute la „negativă” perspectiva ratingurilor triplu-A ale Germaniei, Olandei și Luxemburgului. Finlanda a rămas singurul stat european evaluat de Moody’s cu rating „Aaa” și perspectivă stabilă.
S&P anticipează că gradul de îndatorare al guvernului german va rămâne peste 80% la sfârșitul anului viitor, dar va fi redus la 77% din PIB în 2015, odată cu scăderea deficitului bugetar.
„Deși datoria Germaniei este mai ridicată decât a altor state cu rating AAA, considerăm că structura economică diversificată și rezistentă și accesul ieftin la finanțare de pe piețe facilitează o capacitate mai ridicată de a face față datoriilor”, notează S&P.
Agenția se referă la costurile reduse de finanțare ale statului german: randamentul obligațiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani este de numai 1,38% pe piața secundară, iar dobânda titlurilor pe doi ani este negativă de peste trei săptămâni.
Exporturile directe ale Germaniei către Italia, Spania, Portugalia, Irlanda și Grecia au reprezentat anul trecut mai puțin de 5% din Produsul Intern Brut al celei mai mari economii europene, însă înrăutățirea și prelungirea crizei din zona euro ar putea afecta grav țara, prin expunerea semnificativă a băncilor și instituțiilor financiare germane pe economiile de la periferia eurozonei, avertizează S&P.
Băncile comerciale germane aveau la finele lunii martie creanțe în valoare totală de 448 miliarde euro în Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Grecia și Cipru, reprezentând 17% din PIB, notează S&P, citând datele Băncii Reglementelor Internaționale.